Održana radionica vođenja i planiranja misija

Dec 4, 2023 | Novosti

Kako bolje voditi timove i odgovoriti u kriznim situacijama?

Tokom protekla dva dana upravo su se tom temom bavili predstavnici GSS stanica iz Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko distrikta.

Zahvaljujući kontinuiranoj saradnji sa američkom vojskom, odnosno njihovim timom za podršku civilno-vojnoj saradnji na Sjevernom Balkanu ( 🇺🇸 U.S. Army SOF Civil military support element – North Balkans), tokom vikenda 2. i 3. decembra 2023. godine voditelji 12 GSS, stanica iz cijele BiH, su imali priliku da se upoznaju sa metodama vođenja i planiranja koje su osnova rada američke vojske i dio obuke za rendžere.

Tokom trajanja radionice učesnici su se upoznali sa doktrinom dobrog vođenja tima, metodom planiranja misije te strukturom komandovanja u kriznim situacijama koju primjenjuje agencija FEMA. Također su međusobno predstavili kapacitete svojih stanica te grupno pristupili vježbi planiranja odgovora na prirodnu katastrofu po zadatim scenarijima.

Ovakve vježbe planiranja odgovora su jako česte u američkoj vojnoj praksi, a učesnici su ih prepoznali kao korisne gorskim službama te pozitivno ocijenili svoja iskustva.

Po završetku radionice svim učesnicima su uručeni certifikati, ali i poklon setovi opreme zahvaljujući neprofitnoj organizaciji Spirit of America.

Također pročitajte

Pridruži nam se – konkurs za kandidate je otvoren

Pridruži nam se – konkurs za kandidate je otvoren

ROK JE PRODUŽEN, PRIJAVE OTVORENE I DALJEKonkurs ljeto - zima 2024 je otvoren!Želiš učestvovati u spašavanju života? Spreman/a si odvojiti svoje vrijeme da bi učio i uvježbavao znanja i vještine potrebne za učestvovanje u spasilačkim akcijama? Ovo je tvoja prilika!...

GSS Tuzla – Spasioci trebaju prijevoz

GSS Tuzla – Spasioci trebaju prijevoz

GSS Tuzla, uz podšku Fondacije tuzlanske zajednice i Doniraj.ba, je pokrenula kampanju pod nazivom "Spasioci trebaju prijevoz". Cilj kampanje je obezbjediti prikladno prijevozno sredstvo za spasilačke ekipe sa ciljem boljeg odgovora na sve situacije potrage i...

Želiš postati GSS-ovac?

Želiš postati GSS-ovac?

Konkurs je zatvoren. Prijavljeni će biti kontaktirani. Želiš učestvovati u spašavanju života? Spreman/a si odvojiti svoje vrijeme da bi učio i uvježbavao znanja i vještine potrebne za učestvovanje u spasilačkim akcijama? Ovo je tvoja prilika! GSS Tuzla poziva...